Resepi Sambal Jate (Sambal Kelantan)

Sambal Jate, juga dikenali sebagai sambal jantan atau sambal bodo , merupakan hidangan popular di Kelantan yang kerap dipadankan bersama laksam, nasi ala kakwok, nasi kerabu, atau nasi berlauk. Sambal ini sangat terkenal dan sering dihidangkan pada kenduri-kenduri di negeri Kelantan.

sambal jate kelantan

Untuk mengelakkan sakit perut, anda boleh menambah beberapa biji cili padi yang masih bertangkai semasa mengisar bahan-bahan. Petua ini sangat berguna bagi mereka yang kurang tahan pedas, kerana dipercayai bahawa penawar terdapat pada tangkai cili padi.

Cara menyediakan sambal Jate ini sangat mudah. Anda hanya perlu menggunakan satu jenis cili padi, iaitu cili padi merah. Cuba resepi ini di rumah; sambal Jate tahan lama dan boleh disimpan dalam peti sejuk. Anda hanya perlu mengambilnya dari peti sejuk bila ingin menikmatinya.

Keistimewaan sambal Jate ini adalah rasanya semakin sedap apabila disimpan dalam tempoh yang lebih lama. Anda boleh menggandakan sukatan bahan-bahan jika ingin membuat dalam kuantiti yang lebih banyak.

Bahan-bahan Sambal Jate:
  1. 2 genggam cili padi merah (tinggalkan beberapa biji cili yang masih bertangkai)
  2. 1/2 cawan cuka makan
  3. 4-5 sudu besar gula
  4. Garam secukup rasa
  5. Sedikit air masak
Cara Penyediaan:
  1. Masukkan cili padi, cuka, dan sedikit air ke dalam pengisar. Kisar bahan-bahan ini secara kasar.
  2. Tuangkan bahan yang telah dikisar ke dalam bekas yang sesuai. Kemudian, masukkan gula dan garam, kacau sehingga sebati. Jika suka, boleh masukkan serbuk perasa.
  3. Rasa sedikit sambal ini; sambal Jate harus mempunyai rasa manis, sedikit masam, dan pedas. Apabila rasanya sudah seimbang, tutup sambal dan biarkan semalaman.
  4. Selepas itu, sambal Jate boleh disimpan dalam peti sejuk untuk mengekalkan kesegarannya lebih lama.

Ikuti resepi dan cara penyediaan sambal Jate ini untuk menikmati hidangan pedas yang lazat, manis, dan sedikit masam. Selamat mencuba!

Leave a Comment