Cara Terminate (Potong) Akaun Unifi Dan Streamyx

Cara Terminate (Potong) Akaun Unifi Dan Streamyx

Sebagai pengguna internet yang cerdas, kita perlu memilih pakej yang paling sesuai dengan keperluan kita.

Namun, apa gunanya jika kita membayar bulanan untuk pakej namun tidak mampu menikmati kecepatan internet sepenuhnya?

Jadi, jika anda pengguna UNIFI atau STREAMYX yang sedang berhadapan dengan isu ini, berikut adalah panduan untuk menghentikan langganan Unifi atau Streamyx serta apa yang perlu anda ketahui tentang cas yang dikenakan.

UNIFI dan STREAMYX, apa itu?

Unifi dan Streamyx mungkin sudah tidak asing lagi bagi banyak pengguna. Namun, perlu diingat bahawa kedua-dua rangkaian internet ini mempunyai perbezaan penting. Streamyx adalah pemasok layanan internet berbasis talian tetap yang paling populer di Malaysia, yang disediakan oleh Telekom Malaysia ™.

Sementara itu, Unifi adalah layanan internet berkecepatan tinggi yang baru diperkenalkan oleh TM, menggunakan kabel fiber optik yang dapat menerima data lebih cepat daripada Streamyx.

Bagaimana Cara Menghentikan Langganan UNIFI & STREAMYX

Langkah-langkah untuk menghentikan langganan Unifi adalah sebagai berikut:

 1. Anda perlu memberikan notis penamatan 30 hari sebelum tarikh penamatan akaun Unifi atau Streamyx anda.
 2. Notis tersebut harus dihantar kepada TM melalui Portal Unifi di unifi.com.my, email ke [email protected], atau cawangan TMpoint terdekat.
 3. Setelah notis diterima, TM akan memberikan bil terakhir yang menunjukkan baki anda. Setelah anda membayar baki tersebut, pesanan penamatan akan diteruskan pada hari ke-31 dari notis penamatan anda.
 4. Untuk pengguna Unifi, anda akan menerima SMS apabila proses penamatan selesai.
 5. Selanjutnya, anda harus mengembalikan BTU (peralatan) / modem anda di cawangan TMpoint terdekat dalam masa 7 hari dari tarikh pesanan penamatan untuk menghindari denda.
Soalan Lazim :

Anda mungkin bertanya, “Saya pelanggan Unifi dan masih dalam kontrak. Apakah denda penamatan jika saya ingin berhenti?” Jawabannya bergantung pada jenis pakej yang anda miliki. Anda mungkin dikenakan denda RM500 atau dikenakan penalti berdasarkan jumlah bulan yang tersisa pada kontrak anda.

Namun, jika anda telah mencapai akhir tempoh kontrak anda, anda tidak akan dikenakan denda atau penalti untuk penamatan.

Bagi Pertanyaan Lebih Lanjut

Jika anda mempunyai pertanyaan tambahan, anda boleh menghubungi TM melalui beberapa cara berikut:

 1. Aplikasi myunifi (untuk Android & iOS)
 2. Portal Unifi – unifi.com.my
 3. Forum komuniti online Unifi di community.unifi.com.my
 4. Live Chat – http://bit.ly/unifilivechat
 5. Facebook – https://www.facebook.com/weareunifi/
 6. Twitter – https://twitter.com/helpmeunifi
 7. Pusat Panggilan TM, dail 100 untuk tempatan dan talian +03 2241 1290 untuk antarabangsa. 8.00 pagi hingga 5.30 petang (setiap hari)

Leave a Comment